Na štátny pohreb premiéra Melesa Zenawiho prišli tisíce ľudí

02.09.2012 Celý región

Addis Abeba 2. septembra (TASR) - Tisíce ľudí prišli dnes v Addis Abebe na štátny pohreb dlhoročného etiópskeho premiéra Melesa Zenawiho, ktorý zomrel minulý mesiac.

Truhlu previezli z jeho paláca na námestie Meskel, kde sa konala náboženská ceremónia. Išlo o prvý štátny pohreb v Etiópii po viac ako 80 rokoch.

Prišli naň desiatky zahraničných lídrov, medzi nimi najmenej 20 afrických prezidentov. Objavilo sa aj niekoľko známych svetových osobností, napríklad šéf Microsoftu Bill Gates.

Meles Zenawi zomrel vo veku 57 rokov v Bruseli po dlhej chorobe.

Vládol v Etiópii od zvrhnutia vojenskej junty Mengistu Haile Mariama v roku 1991. V rokoch 1991-95 bol vo funkcii prezidenta a odvtedy ako premiér.

Západ ho chválil za opatrenia, ktoré prispeli k rastu ekonomiky, a za vojenskú podporu v boji s militantmi napojenými na al-Káidu v susednom Somálsku.

Bol však tiež obviňovaný z potláčania disentu, z využívania obáv o národnú bezpečnosť na to, aby umlčal opozíciu a novinárov. Vláda tieto obvinenia popierala ako neodôvodnené.

Meles bol kedysi marxistickým rebelom a verejne svoju vieru neprezentoval, ale vychovali ho ako etiópskeho pravoslávneho kresťana.

Zdroj: BBC
 

Vyberte región